«Chaat» med Azuki bønner som jeg garantert kommer til å lage igjen.

IMG_9610

For de som ikke vet hva «chaat» er så kan det oversettes til salat. «Chaat masala» er et veldig populært krydder i India og Pakistan, og bruksområdene er mange.

Denne «chaat» er laget av noe som kalles Red cow peas, red chori dal, eller mer kjent som Azuki bønner på norsk. Bønnene er en viktig del av kosholdet i mange deler av verden, spesielt hos vegeterianere. Disse har høy andel antioksidanter, og er en god kilde til proteiner, kalsium, fosfor og jern. Azuki bønnene bør ligge i bløt over natten og kokes i stor kasserolle med dobbelt så mye vann.

For Azuki chaat trenger du:

1/2 kg Red cow peas/ Azuki bønner

1 stk løk

3-4 kokte poteter

4 dl tamarind saus (imli)

1-2 dl vann

1-2 grønn chili

2-3 ss koriander (dania)

1-2 ts chaat masala

salt etter behov

 

Tilbredelse:

IMG_8545_2

IMG_9587

Kvelden før: skyll bønnene og dekk med 4 ganger så mye vann, og la stå over natten. (Det er ikke nok vann i bollen på bildet).

 

IMG_9592

Fyll opp stor kasserolle med vann, tilsett 2-3 ts salt, og kok bønnene med lokk i ca.20-25 minutter til bønnene er myke.

 

IMG_9597

Ha over i et dørslag og la det renne av. Jeg tok ut 2 dl av vannet bønnene kokte i for å bruke i retten istdenfor vann. Vannet brukes for å tynne ut tamarind sausen.

 

IMG_9599IMG_9606

Skrell kokte poteter og del i små biter. Skrell løken og finhakk. Bland dette med bønnene.

 

IMG_9607

Tilsett renset og finhakket grønn chili.

 

IMG_9608

Tilsett finhakket koriander.

 

Tilsett tamarindsaus trykk for oppskrift her, chaat masala, vann eller vannet som bønnene kokte i og smak til med salt. Bland alt godt sammen.

IMG_9609

Jeg smakte dette første gang hos ei venninne forrige uke. Siden man sjelden har oppskrift på slikt, så fikk jeg vite hva hun hadde i, men måtte lage selv for å måle opp. Så dette er ca. oppskrift, du kan justere alt etter smak og behag, så prøv deg frem og lag din chaat. Tamarind er en syrlig saus, jeg har lagt ut oppskrift, men om du bruker en annen tamarindsaus, må du kanskje justere vannmengden ut i fra syrligheten.

Lykke til 🙂

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s