Krydder kan ha annen effekt enn kun smak og aroma

Krydder gir ikke bare god smak og aroma til maten, de kan også ha helsebringene effekt.

Dette er ikke ikke medisinske eller vitenskapelige råd, jeg formidler kun tradisjonelle oppfatninger og erfaringer om urters virkning.

IMG_8790

Kardemomme – Er i familie med ingefær. Blir brukt verden over til desserter, grønnsaker, curryretter og risretter. Disse aromatiske frøene inneholder en olje som bidrar til å stimulere fordøyelsen og lindrer luft i magen. I India og Pakistan tygger de ofte kardemomme for å få frisk pust etter maten.

Kanel – Er utvunnet fra barken på treet. Blir brukt i tradisjonelle søtsaker, kaker, desserter, te, kaffe og kjøttretter. Dette er en vanlig ingrediens i tannkrem, munnvann og tyggegummi.Den medisinske effekten av kanel skal ha vært kjent i tusenvis av år. Den har lenge blitt brukt i behandling av diaré og infeksjoner, og hevdes å ha en gunstig effekt på fett og farlig kolestrol i årene. Krydderet inneholder antioksidanter som motvirker skader fra radikaler i kroppen, samtidig som kanelen består av virus-, sopp- og bakteriehemmende stoffer. Kanel inneholder polyfenolet MHCP, som etterligner insulin. Forskning viser at det kan også bidra til å senke blodsukkernivået og derfor kan være nyttig i behandling av type 2 diabetes.

Nellik – Er uåpnede knopper fra et eviggrønt tre. Den inngår knust i diverse krydderblandinger brukes i sauser eller drikker som gløgg. Nellik stimulerer fordøyelsen. Nellikoljen har smertestillende virkning og er kjent som behandling for tannpine. Dens antiseptiske egenskaper gjør den til en utmerket munnvann. Kryddret brukes også i midler mot dårlig ånde. Den viktigste ingrediensen i oljen eugenol kan hjelpe å lindre stivhet og smerter forbundet med leddgikt. Hvis man har tannverk på grunn av hull, kan det lindre å tygge lett på en nellik og la den ligge på tannen det er vondt i .

Spisskummen – Er medlem av gulrot familien og ser og lukter som karvefrø. Det er tradisjonelt brukt i matlaging i Asia, Midtøsten og Mexico. Det er en god kilde til jern og mangan og hjelper mot fordøyelse og oppblåshet.

Ingefær – Er en viktig ingrediens i asiatisk og indisk matlaging. Den blir også ofte brukt til å smaktilsette kaker, kjeks og desserter. Ingefær er rik på antioksidanter. Den reduserer gassdannelse i fordøyelsessystemet, og er utmerket som behandling for kvalme i forbindelse med reisesyke og bakrus.

Gurkemeie – Er i familien med ingefær. Dette krydderet gir karri og sennep en dyp gul farge. Brukes i supper, curryretter og stuinger. Rik på antioksidanter. Krydderet innholder stoffet curkummin, et stoff som lenge har vært ansett for å ha helende effekt mot en rekke sykdommer. Krydderet er antiseptisk og det menes at stoffet kan bidra til å forebygge Alzheimers sykdom og leddbetennelse.

Chili – Er brukt til både medisin og mat. Chili finnes i over 200 varianter, og er svært rik på antioksidanter. Forskningen har vist at chili kan redusere faren for blodpropp, fordi den stimulerer blodsirkulasjonen. Den øker også forbrenningen. Stoffet capsaicin gir den brennende smaken i chili.

Nigellafrø – Er i familie med hageplanten damskussvartfrø. Nigellafrø blir også kalt løkfrø. Brukes oftest i retter som inneholder grønnsaker, og i brød. Disse frøene er rike på kalsium, kalium , natrium og jern. Den er rik på fettsyrer, spesielt umettede og essensielle fettsyrer Linoleic og linolsyre. Nigellone i disse sorte frøene hemmer histaminfrigjøring og kan dermed redusere allergiske symptomer.

Hvitløk – Er en viktig ingrediens i asiatisk og indisk matlaging. Hvitløk er en av de mest kjente og mye brukte urtemedisiner. Den er et sterkt våpen mot infeksjoner og en naturlig antibiotika.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s