Saag – dette bildet har dere sett før :-)

IMG_3605IMG_9048

Denne gangen vil jeg dele oppskriften for saag med dere, kan jo ikke bare ha det som forsidebilde. Saag er veldig sunt og godt og rik på jern. Men hva er saag?

Jo det er en rett basert på grønne blader av f.eks. spinat, brokkoli, sennepsblader eller annet spiselig grønt. Tradisjonelt lages den av sarso som er sennepsblader. Men kan lages av spinat, brokkoli, og annet grønt. Sarso/sennepsblader (bilder lenger nede) er mulig å få tak i de asiatiske butikkene i vinterhalvåret. I Norge finner man Bhathu, som ugress i hagen, det botaniske navnet er Chenopodium album, den kan også brukes i saag.

Saag er en tradisjonell rett fra punjab i Pakistan og India, der er det vanlig at den spises med makai ki roti «lomper» laget av maismelMen den spises også med roti eller paratha.

Saag er en term som brukes om alle retter som er basert på grønne blader, også retter kun laget av spinat kan kalles saag som f.eks. saag aloo – spinat med potet, saag gosht – spinat med kjøtt. Derimot palak brukes kun om retter laget av spinat. Ordet Palak betyr spinat. Noen synes det er forvirrende og bruker disse begrepene om hverandre. Greit å vite dette neste gang du ser på menyen i en indisk restaurant 🙂

Her er oppskriften på saag som er laget av spinat og brokkoli, men hvis du finner fersk bukkehornkløver (methi) og sennepsblader (sarso) så tilsett gjerne det også. Dette vil gi en enda bedre smak, en mer ekte saag.

Du trenger:

2 buketter      brokkoli

½ kg              spinat

4 stk              grønn chili

ca.2 ts           salt

1-2 dl            vann

1/2 ss            tørket bukkehornkløver (methi), hvis du har i fersk så sløyf dette

2 ss               sammalt hvete

¼ bunt          koriander, fersk

hvis du har:

½ bunt           fersk bukkehornkløver (methi)

½ bunt           sennepsblader (sarso)

For tarka trenger du:

50-70 g    smør/margarin/olje

2-3 ss      finhakket løk

1-1½ ss   finhakket ingefær

1 ts malt  spisskummen

1 ts malt  koriander

Skyll alt det grønne og finhakk. Jeg bruker ikke nederste 5-10 cm av brokkolien.

IMG_9014Spinat og brokkoli.

IMG_0701Bukkehornskløver

IMG_0688IMG_0689IMG_0690

Dette er sennepsblader, hvis det er stilker som er hule nederst, skal du kun bruke den øverste delen av stilken, hvor bladene sitter.

IMG_0705

Bruk en stor kjel og ha i brokkolien, grønn chili, salt, chilipulver og spinat, frossen spinat fungerer kjempe fint. Har du sennespsblader og fersk bukkehornskløver, finhakk og tilsett dette også.

IMG_9019

Ha vann i kjelen og la det småkoke på middels svak varme i ca. 1 time, rør av og til. Ikke sett på lokk, ellers vil saag få en blass farge. Blir det tørt kan du tilsette litt mer vann.

IMG_0706

Ha i tørket bukkehornskløver, men kun hvis du ikke har hatt i fersk.

IMG_9025

Ta kjelen av platen og bruk en håndmikser til å mose saag.

Tilsett sammalt hvete  og rør godt. Sett kjelen tilbake på platen, men på veldig svak varme for ca. ½ time. Sett på lokket halveis slik at det ikke spruter for mye.

IMG_9027

Tilsett finhakket koriander mot slutten av koketiden.

IMG_9028

Lag «tarka» ved å varme opp smør i en liten panne. Pass på at det ikke blir brunt! Når det er begynner å frese, tilsett ingefær, fres lett og til slutt ha i løk og krydder. Stek til løken blir blank på middelssterk varme. Tilsett alt i kjelen med saag, bland lett og server.

IMG_9048

Tips:

Saag kan med fordel småkoke mer enn 1 time, smaken blir bare bedre om den får stå og småkoke lenger.
 «Tarka» kan oversettes som garnityr  og er en teknikk hvor man bruker hele krydder eller andre ingredienser som f.eks hakket ingefær, hvitløk eller finhakket løk. Dette blir stekt i kort tid i varm olje eller smør, for å få fram ekstra smak og lukt. Pass bare på at oljen eller smøret ikke brenner seg.

Ett svar

  1. Tilbaketråkk: En vakker kveld med gode venninner….. | Chili blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s